Bagsiden af at kunne vælge

Det er vigtigt at huske på at vi altid har et valg. Især når det ser ud til at det er et valg mellem pest eller kolera, er det vigtigt at huske at kigge efter det tredie valg, chokolade kagen.

Ét valg?

Der er forskel på hvad mennesker oplever som valg. Der var en undersøgelse for nogle år siden, hvor dem, der foretog undersøgelsen, havde stillet en masse forskellige sodavand frem. Cola, Pepsi, citron, appelsin, rød, grøn, og mange flere. I USA sagde dem, som deltog i undersøgelsen, at de var næsten overvældet af alle de mange muligheder, de mange valg. Men, måske overraskende, i Rusland, var de slet ikke overvældet, for der sagde de, at der kun var ét valg, om man ville have sodavand eller ej.

Ansvaret

Måske har vi, så meget fokus på at vi meget gerne vil have valgmuligheder, at vi overser, at der er en bagside ved dem.

Der er nogle forskere der har kigget på en af de hårdeste situationen vi mennesker kan stå i, at en af sine nærmeste familiemedlem ligger i koma og er hjernedød. I USA er det pårørende som træffer beslutningen om, hvis og hvornår en respirator eventuelt skal slukkes, mens det i Frankrig er lægerne som træffer den beslutning. Forskerne undersøgte hvor berørte de pårørende var lige efter respiratoren blev slukket og de var, i begge lande, lige påvirket. Men allerede efter 3 måneder, var der tydelig forskel på, hvor tynget af sorg de pårørende var. Efter 6 måneder, var de franske pårørende stort set ikke længere påvirket, mens de amerikanske stadig var i høj grad. Der er måske også kulturalle forskelle som kan spille ind, men det om de selv skulle træffe beslutningen må også spille ind. Var det, det rigtige tidspunkt? Var det, det eneste rigtige?

Måske er det også derfor mange unge i dag, tilsyneladende har svært ved at vælge en vej i livet. De har simplehen for mange ting at kunne vælge i mellem. Ansvaret for at vælge det helt rigtige er for stort. I de rigtige gamle dage, blev de bare det samme som deres far. Jeg siger ikke vi skal tilbage der til, de havde helt sikkert andre problemer og udfordringer, ved at blive tvunget til det.

Chokolade kagen

Hvad nogen ser som et valg, ser andre som mange valg. Og omvendt. Står vi i en situation med et valg mellem pest eller kolera, har vi måske for få valg, og det kan være en god ide at finde nogle flere, for eksempel chokolade kagen. Vi skal bare også samtidigt være på vagt over at have alt for mange valg, og huske at vi måske helt skal droppe valget.

Det kan være et fint valg, at vælge, helt bevist, ikke at vælge. Og også dét er dit valg.


“Kan man elske fuldstændigt uden at forstå fuldstændigt? Nogen gange er man nød til det.” – Johannes Møllehave